Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "✞ Атанас (Тане) Митревски", София, 1940 година
Лазар Киселинчев от с. Косинец, Костурско, Егейска Македония - "✞ Атанас (Тане) Митревски", София, 1940 година


Увеличи
Описание

Костурският ВМОРО войвода Лазар Киселинчев за видният български строител от края на XIX и началото на XX век Атанас Митровски от с. Себища, Дебърско.

"Българското строително съсловие изгуби един негов член.
Почина известния на всички: майстор Тане Митревски. (...)
Следи от неговите творби сочат гения на майстор Тане, достоен другар на Уста-Генчо и Кольо Фичето. Той издигна великолепни дворци на видни Паши, държавни и частни сгради, които днес красят Солун, родния град на българските първоапостоли Св. Св. Кирил и Методия. (...)
Същия е построил по свой план българското училище в Екши-Су и Българската църква в Струмица и новата църква Св. Георги в Солун. (...)
Катастрофата, която сполете през 1913 год., целия български народ, засегна и майстор Тане, той напусна Солун при много трагични обстоятелства и заедно с много българи от тоя град, се прибра в София, където мъчно можа да намери средата в която израстна, работи и се издигна, защото никого тук не познаваше и требваше заедно с целия български народ, да оплаква миналото си."


Източник: Оригинален източник на статията е сайта Солун и българите

Автор: Лазар Търпов Киселинчев (1874-1946; София) е виден български революционер, костурски войвода на ВМОРО. Учи в Атина, където поставя основите на Български македонски комитет и заедно с революционерите Атанас Кършаков, Васил Чекаларов и Дельо Марковски организира канал за внос на оръжие от Гърция и Албания към Югозападна Македония. По време на Илинденско-Преображенското въстание е член на Костурското горско началство и заместник на своя близък приятел Васил Чекаларов. Лазар Киселинчев е брат на известния скулптор Пандо Киселинчев и на архитекта Георги Киселинчев.
За повече информация за войводата Лазар Киселинчев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 967 пъти.