Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Последният от първите", публикувано във в. "Независима Македония", брой 26, София, 1923 година
Христо Попкоцев от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Последният от първите", публикувано във в. "Независима Македония", брой 26, София, 1923 година


Увеличи
Описание

"Македонското освободително дело мина през много фази на своето развитие, то създаде много храбри и самоотвержени дейци, то даде и много безброй скъпи жертви пред олтаря на отечеството, то очуди света със своите борби и възстания, достойни за най-величави епопеи; но и то самото стана дело благодарение на усилията на първите негови творци. Последен от тия първи дейци, които туриха основа на нелегалния институт - четнишката въоръжена борба, е починалият вече Ефрем Чучков.
Гоце Делчев, Михал Попето, Марко Лерински и Ефрем Чучков са първите организатори на боевите тела, те са първите боеви инструктори на четите: подир тех тръгнаха легионите. Те са първите войводи, които влезоха в Македония, подигнаха и окрилиха духа на роба; те беха неговата най-голема надежда, те беха неговата едничка защита и залогът на неговата вече, че делото ще се увенчае с успех.
Отиди си във вечността и последният от тех. Цели 30 год. той служи на това Дело и нито един път не падна в ръцете на враговете. Премеждия много му минаха на главата, но през всички той можа да мине, без да падне косъм от главата му. Населението в Малешево справедливо го наричаше "хвърковатият и неуловимият бай Ефрем". Той сновеше по селата и паланките на своето царство ту с чета, ту без чета, ту предрешен като просяк или кюмурджия, ту като учител под чуждото име Симеон, ту като селянин и подушен от турците, всекога на време и сръчно е успевал да им се изплъзне от ръцете.

В началото на Балканската война сърбите влизат в Щип и поставят свой околийски началник. Чучков в комитски каяфет се явява пред тоя началник и му казва да си отиде при сърбите, защото Щип е освободен от българите и той е назначен за началник. Сърбинът се уплашил и очистил Щип. Едвам след 3-4 деня Чучков е бил наистина назначен от София за началник. Благодарение на него Щип остана цела година български. След катастрофата той се връща в София и изново става скромен чиновник пак в Пенсионното отделение...
Братче, поклон пред твоя несъкрушим дух!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Попкоцев или Христо поп Коцев (1869-1933) е виден български учител и революционер, член на ЦК на ВМОРО. През 1892 г. завършва славянска филология и литература в Софийския университет. Работи като екзархийски учител в Цариград, Одрин, Скопие, Солун, Щип и други. През 1896 г., заедно с Павел Генадиев, основава Одринския революционен комитет. Член на ЦК на ВМОРО (1896-1897; 1903-1904). Доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия, като е отличен с орден с корона. Кмет на Скопие от 1917 до 1918 година. Член на Илинденската организация и на Съюза на македонските емигрантски организации.
За повече информация за Христо Попкоцев тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 457 пъти.