Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Манифестация в провинцията. Шумен. Резолюция; Радомир; Т. Пазарджик. Резолюция; Е. Джумая; Бургас; Ст.-Загора", публикувано във в-к "Независима Македония", год. I, бр. 10, София, 25 април 1923 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Манифестация в провинцията. Шумен. Резолюция; Радомир; Т. Пазарджик. Резолюция; Е. Джумая; Бургас; Ст.-Загора", публикувано във в-к "Независима Македония", год. I, бр. 10, София, 25 април 1923 година


Увеличи
Описание

Протести и резолюции от различни македонски братства в България по случай сръбското Гарванско клане и от тракийски емигранти по случай преследването на тракийски българи и турци от гръцките власти.

"Днес 15 Април 1923 г. Шуменските емигранти македонци свикани на протестно събрание в 10 ч. пр. пладне по инициативата на Шуменското Емигрантско Братство след изслушването на председателя на братството Иеремонах Климент за станалите изтъпления върху невинните братя македонци в с. Гарван, Скопие и др. на брой 22 души станали жертва на сръбския кървав терор взема следната резолюция:
(...)
3. Каним Българското Правителство да се застъпи час по скоро и най-енергично пред великите сили, виновниците на това нещастно положение над българина в Македония, оставени под непоносимия режим на Сърбия и Гърция много по-тежък от Хамидовия."


"Радомир.
По случай застреляните от сръбската войска 22-ма невинни българи от с. Гарван, Македония, днес, 15 април 1923 г., Радомирското Македонско Братство отслужи панахида в градската черква...
(...)
Да живее независима Македония! Долу тираните, палачите и славянските изроди – сърбите."


"Т. Пазарджик
(...)
... преследването на македонското население, особено на българското, в последно време става по един най-безчовечен нечуван в историята на човечеството начин, какъвто е случая с поголовното изтребление на мъжкото население на с. Гарван от сръбските войски в присъствието и по заповедта на щипския Джупан."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 671 пъти.