Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Откриването на Мак. Кооп. банка", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 44, София, 6 ноември 1925 година
Евтим Спространов от Охрид, Вардарска Македония - "Откриването на Мак. Кооп. банка", публикувано във в-к "Илинден. Орган на бившите македоно-одрински революционери", год. V, бр. 44, София, 6 ноември 1925 година


Увеличи
Описание

Евтим Спространов за откриването на Македонската кооперативна банка .

"Идеята да се открие Македонската Банка тук или в Солун не е нова. Тя датува отпреди 20 и повече години. Мислеше се, по какъв начин да се открие в Солун преди хуриета в Турция, с цел да се обслужва българското население в Македония. Не можа да се осъществи, защото турското правителство се страхуваше от влиянието на България и не допускаше македонското българско население да се засилва материално и духовно.
След хуриета тая идея се яви на сцената с по-голема сила. Тя беше вече на път да се осъществи. За жал, обаче, и тогава не можа да стане нищо, защото турците унищожиха българските политически клубове и почнаха наново да преследват българското население в Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Евтим Ангелов Спространов (1868-1931, София) е публицист, писател, общественик, изследовател, ВМОК и ВМОРО революционер. Един от основателите на Младата македонска книжовна дружина ("Лозари"), председател на Софийското македонско дружество, учредител на Върховната емиграционна комисия в София, директор на българското девическо училище в Битоля, инспектор на българските училища в Солунския санджак, подначалник в Министерството на народното просвещение на Царство България, деец на Съюза на българските конституционни клубове (партия на десницата на ВМОРО), активист на обществено-културната организация на българите в Османската империя "Българска Матица". По време на Първата световна война е окръжен управител на родния си Охрид, докато градът е под българска власт. Председател на Охридското културно дружество „Свети Климент“ и Охридското настоятелство на фондовете, секретар е на Илинденската организация и подпредседател на Националния комитет на Съюза на македонските братства в България. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 319 пъти.