Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македонското Дело. Мемоар изпратен до Министерския съвет от името на една група Македонски дейци", Русе, 1901 година
Стефан Николов от Прилеп, Вардарска Македония - "Македонското Дело. Мемоар изпратен до Министерския съвет от името на една група Македонски дейци", Русе, 1901 година


Увеличи
Описание

Полковник Стефан Николов от град Прилеп заедно със Стоян Михайловски и Иван Цончев с препоръки към българските власти относно тяхната политика към Македонския въпрос, 1901 година.

"Докато българското население оттатък Рила бе подложено на грозни и диви мъчения, докато грамадна част от Балканския полуостров бе замязала на месарница, докато българските синове биваха хвърляни в зънданите и българските дъщери насилом откарвани в харемите, – нашите софийски управници и партизански водачи се държаха и обсъждаха великите тези работи: кой е по-способен да въведе в Княжеството белгийски уредби? Братята им в Македония не са сигурни за честта и живота си, а тези синчяги – мечтаят за културна изтънченост! Бездушни кариеристи!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Стефан Николов от град Прилеп е български ВМОК революционер и полковник от Българската армия. Участва в Горноджумайското въстание като началник на въстаническия щаб и в Илинденското въстание, по време на което участва в битки по долината на р. Струма. Участва в Балканската война като командир в Македоно-одринското опълчение на Българската армия, като се сражава при Малгара и Шаркьой, а през Междусъюзническата война е в Сборната партизанска рота на Българската армия, като се сражава при Кратово, в Осогово и на Повиен. Носител на орден за храброст.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 495 пъти.