Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "След обединението", публикувано във в-к "Независима Македония", год. I, бр. 5, София, 22 март 1923 година
Павел Шатев от Кратово, Вардарска Македония - "След обединението", публикувано във в-к "Независима Македония", год. I, бр. 5, София, 22 март 1923 година


Увеличи
Описание

"Обаче мнозина, членове на организацията, истински родолюбци и достойни синове на онеправдана и злочеста Македония, а също тъй и много доброжелатели и ярки защитници на македонската кауза, питат: обединението искрено ли е, ще бъде ли то трайно и пр.
С това сякаш по инстинкт схващат какви грамадни последствия и пакости могат да се нанесат както на емиграцията изобщо, тъй и на населението в Македония в случай че изникнат нови ежби, нови борби, особено сега, когато македонското население, особено българите и турците са поставени под един жесток режим с цел да се денационализират или унищожат."


"Националният Комитет, според политическия момент и стеклите се обстоятелства, требва да определи и посочи на емиграцията своевременно неговото гледище или пък решение. Последните са задължителни за целата емиграция. Само по тоя начин Националния Комитет ще може да изпълни възложената му задача, да оправдае доверието и да бъде полезен за македонската кауза и да защити интересите на македонските емигранти – българите."

"... предстои ни дълга и упорита борба, за която требва да развием енергия, да развием широка дейност за да се проявим и борим като организирани тела заедно с останалите наши сънародници, макар не тъй многобройни като нас, българите, но обязателно организирани в тела и организации. Само така ще можем като македонци да отстоим общата ни кауза пред всички, големи и малки фактори в Европа и Америка, а особено пред общественото мнение в света."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Павел Шатев (1882-1951) е ВМОРО революционер, един от Солунските атентатори и един от създателите на про-комунистическата ВМРО (обединена).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 292 пъти.