Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Големите международни тартюфи", публикувано във в-к "Родина", год. I, бр. 6, Скопие, 6 януари 1916 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Големите международни тартюфи", публикувано във в-к "Родина", год. I, бр. 6, Скопие, 6 януари 1916 година


Увеличи
Описание

"Когато преди три месеца, българската армия полетя към заробените краища от нашето отечество, за да им донесе свобода и щастие, имаше хора, които верваха, че силите на Съглашението, борците за "възтържествуването на принципа на народностите" нема да се намесят активно, за да подкрепят издъхващите тирани. Всички знаем, колко напразни се оказаха тия надежди. Французи и англичани, хвърляйки кал върху историческото си минало, пратиха своите полкове против нашата армия, която, за трети път в по-малко от три години, се биеше за един и същи идеал – освобождението на поробените българи. И ако днес Македония е очистена, освен от сръбски и от англо-френски войски, това дължим изключително на несравнимата храброст на нашето войнство."

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 595 пъти.