Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Процесите и убийствата в Македония. Едно ново изложение на Македонския национален комитет до Обществото на народите", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 467, София, 2 май 1928 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Процесите и убийствата в Македония. Едно ново изложение на Македонския национален комитет до Обществото на народите", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 467, София, 2 май 1928 година


Увеличи
Описание

Националният комитет на македонските емигрантски организации в България изпраща до Главния секретар на Обществото на народите изложение за политическите процеси и убийства, които сърбите вършат над българите във Вардарска Македония. Вестник "Македония" публикува изложението.

"На 23 т. м. в гр. Битоля, територия на С. Х. С. Царство, се подновява процеса против 15 българи, сръбски поданици, които беха арестувани близо преди една година и които са обвинени като членове на Вътрешната македонска революционна организация..."

"...Пак в Щип беха осъдени на 21 март 1928 г. на четири години, Коце Шекеринов и Димко Нацев, загдето разпространявали български вестници..."

"От 12-15 декемврий 1927 г. в Битоля се гледа процеса на голем брой българи обвинени в съдействие на В. М. Р. О. и в участие на убийството на Спас х. Попович станало през летото на 1926 г... сръбския съд произнесе на 15 декемврий 1927 год. присъда, с която осъди: Васил Николов Липитков – 70 годишен старец, на смърт;..."

"... в Кавадарци беха съдени неколко младежи, загдето събирали български народни песни. Започнато е съдебно преследване срещу 23 селяни от селата Айватово, Александрово и Таневци, скопско, за съдействие на македонските революционери. Друг процес е повдигнат срещу трима българи и трима албанци от скопските села за същото обвинение..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1177 пъти.