Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Декларацийа на Антифашиското собрание на народното ослободуенйе на Македонийа за основните права на грагйанинот на демократска Македониа", Манастир "Св. Отец Прохор Пчински", 2 август, 1944 година
Методи Андонов - Ченто от Прилеп, Вардарска Македония - "Декларацийа на Антифашиското собрание на народното ослободуенйе на Македонийа за основните права на грагйанинот на демократска Македониа", Манастир "Св. Отец Прохор Пчински", 2 август, 1944 година


Увеличи
Описание

"1. Сите грагйани на федерална македонска држава се еднакви и равноправни пред законите, не гледайки йа нивната народнос, пол, раса и вероисповеданийа.
2. На националните малцинства на Македониа се осигуреваат сите права на слободен национален живот.
3. На секой грагйанин му йе гарантирана сигурноста на личноста и имотот, загарантирано йе правото на сопственост и часната иницийатива во стопанскиот живот.
4. На секой грагйанин му йе загарантирана слободата на вероисповеданийето и слободата на совеста.
5. На сите грагйани им йе гарантирана слободата на говорот, печатото, собиранйето, договорот и слободата на здруженйето.
6. Изборното право на демократска Македониа го вршат избирачите со тайно гласуванйе на основанийе на општото, еднаквото, непосредното и личното изборно право..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Методи Андонов - Ченто (1902-1957) е македонски политик, борец от комунистическото съпротивително движение по време на Втората световна война, първи председател на Президиума на АСНОМ.
На 14 юли 1946 г. е арестуван в Прилеп от югославските власти. Три седмици по-късно е обявено, че е заловен при опит за преминаването на югославско-гръцката граница. През ноември 1946 г. е изправен пред съда. В съдебния състав влизат Лазар Мойсов и Коле Чашуле. Ченто е осъден на 11 години затвор в режим на принудителен труд. Прекарва в затвора в Идризово повече от 9 години, от които 59 месеца в пълна изолация. В резултат на условията в затвора се разболява тежко и е освободен предсрочно, но малко след освобождаването си умира.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 442 пъти.