Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Едно ценно гръцко свидетелство, че в Македония живеят българи, а не сърби", публикувано във в-к "Македонска Трибуна", год. 3-та, бр. 131, Индианаполис, САЩ, 3 август 1929 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Едно ценно гръцко свидетелство, че в Македония живеят българи, а не сърби", публикувано във в-к "Македонска Трибуна", год. 3-та, бр. 131, Индианаполис, САЩ, 3 август 1929 година


Увеличи
Описание

Официалният орган на Македонска патриотична организация в САЩ вестник "Македонска Трибуна" с гръцка статистика за населението на Македония.

"Не разполагаме в момента с точна и пълна статистика и от другите Балкански страни, за да се проверят цифрите, които това официално гръцко лице дава относно числеността на българското население в останалата под Гърция Македония.
Важното е да се отбележи и запомни, че един гръцки общественик на държавна служба в Гърция заявява за това сериозно списание, че в Македония славянското население е българско.
Ние бихме препоръчали на сърбите и на некои техни приятели, които гледат или за интерес се преструват, че гледат на работите, засягащи македонската борба през сръбски очила, да прочетат и си вземат бележка от тази статия, която не ни се верва, че биха я причислили към категорията на българската "пропагандистична" литература.
Ще имат ли те куража да нарекат и този гръцки автор агент на българската екзархия, щом признава българския характер на македонските славяни!"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1161 пъти.