Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Непоправими", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 443, София, 2 април 1928 година
Любомир Милетич от Щип, Вардарска Македония - "Непоправими", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 443, София, 2 април 1928 година


Увеличи
Описание

Професор Любомир Милетич от град Щип за поредните сръбски претенции към езика и народността на македонските българи .

"Почти ежедневна тема в нашия печат е, че управниците в Белград са решили на всека цена докрай да отричат съществуването на българска народност в Македония. Това се потвърдява и от новата сръбска брошура "Bulgares et Iougoslaves". ("Българи и югославяни" 48 стр.), издадена от "Югославянско сдружение за Обществото на народите". Целта е, как да е, да се ослаби движението, което в последно време се проявява в най миролюбивите кръгове в чужбина в полза на угнетените наши македонски сънародници, които настоятелно искат да им се дадат културно-народностни права, гарантирани от мирния договор. Брошурата съдържа повторения на известните извъртания на истината и лукаво скроени измислици във вид на научна аргументация против българските оплаквания. И, разбира се, всичко, установено в науката относително народността, езика и историята на македонските българи, е обърнато наопаки, както си е прието вече в сръбската политическа литература от тоя род. Липсата на всеко истинолюбие е довела до възможната крайна граница на едно морално заслепение."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип акад. проф. д-р Любомир Георгиев Милетич (1863-1937, София) е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19 век и първата половина на 20 век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт. В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1187 пъти.