Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Сръбските фалшификатори", публикувано във в-к "Македонска Трибуна", год. 3-та, бр. 128, Индианаполис, САЩ, 18 юли 1929 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Сръбските фалшификатори", публикувано във в-к "Македонска Трибуна", год. 3-та, бр. 128, Индианаполис, САЩ, 18 юли 1929 година


Увеличи
Описание

Официалният орган на Македонска патриотична организация в САЩ вестник "Македонска Трибуна" със статия за поредните сръбски фалшификации на пословици и песни на македонските българи.

"Миналата година известния чешки учен-музикант, отличен познавач на славянските народни песни, професор Лудовик Куба, издаде един сборник от народни македонски песни и ги издаде като песни български. Това не могло, вижда се, да се понесе от белградските узурпатори и те пращат миналия м. Юни сръбския доцент в университета Д-р Милое Милоевич да обиколи неколко градове в съюзническа на Сърбия държава Чехословакия и да държи сказки, в които да оборва твърденията на почтения и благороден чешки професор (благороден, защото въпреки общото благоразположение на чешкото общесътво към съюзническа Сърбия, има силата да твърди публично това, което никак не е в изгода на Белград – Б. Р.) и да доказва, че македонските славянски песни са сръбски, а не български. На сказката му в Прага, на 10 Юни т. г. този сръбски учен повторил изказаните другаде по-рано твърдения, че сръбския дух най-добре се бил запазил в песните от Охридско, Битолско, Стружко и Скопско.
Присъстващите на сказката 50 души македонци-студенти, които своевременно отпечатали листове с научни доказани факти за българския характер на македонските славянски песни, при горните думи на сказчика напуснали демонстративно залата. На сказката присътвувал и самия Лудвик Куба, който на неколко пъти прекъсвал говорителя, като заявявал, че издадените от него песни са български, и че в това той е убеден. Възмутен от фалшификациите и нахалството на Милоевича, Куба напуснал също в знак на протест залата, като изказал съжаления, че един сръбски учен използува катедрата, която служи на науката, за да прави политическа агитация."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1154 пъти.