Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Като съм българин, не съм ли македонец?", чернова, запазена в архива на Институт по История на Българската Емиграция в Северна Америка - "Илия Тодоров Гаджев" в град Гоце Делчев, 1971 година
Иван Михайлов от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "Като съм българин, не съм ли македонец?", чернова, запазена в архива на Институт по История на Българската Емиграция в Северна Америка - "Илия Тодоров Гаджев" в град Гоце Делчев, 1971 година


Увеличи
Описание

Черновата на прочутата статия на Иван Михайлов публикувана в в-к "Македонска трибуна" от 28.01.1971 г.

"Млад човек от вардарската наша област, добър българин, ми поставя в писмо въпроса, който стои в горното заглавие.
Отговарям му публично.
Ако те запитат какъв си /по народност/, ще отговориш, че си българин.
Ако си запитан откъде си – отговаряш, че си от Македония. Но може в тоя случай да кажеш, че си "македонски българин", или "българин от Македония". С такъв отговор веднага си изяснил коя е народността ти и коя по-точно е родната ти страна. Подобен изчерпателен отговор е особено нужен за пред чужденците.
Не е нужно, няма никаква причина да премълчаваш, че си от Македония. С това не се услужва на твоята българска народност. Напротив, принася й се услуга когато чужденците узнават, че в Македония живеят българи.
Със задоволство казват, че са от Македония и нашите съотечественици турци, власи, гърци и прочее. Ще си позволя да удължа статията с един бегъл мой спомен, който се отнася до последните ми срещи с нашенци-турци..."


Източник: Брошурата е предоставена от Институт по История на Българската Емиграция в Северна Америка - "Илия Тодоров Гаджев"

Автор: Иван (Ванчо, Ванче) Михайлов Гаврилов (1896-1990, Рим, Италия) е легендарен български революционер, последният дългогодишен лидер на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1791 пъти.