Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Македония и мирът на Балканите", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 420, София, 6 март 1928 година
Кирил Пърличев от Охрид, Вардарска Македония - "Македония и мирът на Балканите", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 420, София, 6 март 1928 година


Увеличи
Описание

Сказка на ВМРО революционера Кирил Пърличев от Охрид държана на 4 март 1928 година в Софийския Университет на тема "Македония и мирът на Балканите".

"Македония е днес страната на варварско изтребление на всичко българско; тя е гробница за своите жители, които се избиват от органите на една терористична държава."

"И когато македонците водеха една епична борба за своето освобождение, къде беха Атина и къде Белград? Нека се знае и помни този исторически позор: през всичкото време, когато македонецът рушеше основите на османската империя, за да придобие човешки и политически правдини, тогава Белград пращаше от север своите бандити, Атина от юг – своите андарти, пращаха ги да омаломощават българския дух на македонеца..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Охрид Кирил Пърличев (1875-1944, Охрид) е български революционер, член на ЦК на ВМРО, общественик, учител, журналист, писател, директор на историческия музей в Охрид по време на българското управление на града (1941-1944 г.). Той е един от учредителите на Съюза на българските конституционни клубове (легална партия на ВМОРО) и е сред основателите на Македонския научен институт в София. Син е на големия охридски възрожденец Григор Пърличев.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1403 пъти.