Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Убийствата в Македония и О. Н. Изложение на Македонския национален комитет", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 416, София, 29 февруари 1928 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Убийствата в Македония и О. Н. Изложение на Македонския национален комитет", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 416, София, 29 февруари 1928 година


Увеличи
Описание

Македонския национален комитет съобщава на Обединените Нации за избиването на българи във Вардарска Македония от страна на сръбските власти.

"Ваше превъзходителство,
Като ви съобщаваме гореизложенето, ние ви молим, от името на македонската емиграция в България, както и от името на нашите братя в поробеното отечество, лишени днес от всекаква възможност да издигнат глас на протест, да сезирате членовете на почитаемия съвет на О. Н. с мерките, които трябва да се вземат, за да се тури край на това систематично изстребление на нашите съотечественици и за да се наложи най-после на сръбските власти да зачитат правата на българското население в Македония..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1103 пъти.