Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Убийството на Милан Генов", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 407, София, 18 февруари 1928 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Убийството на Милан Генов", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 407, София, 18 февруари 1928 година


Увеличи
Описание

Българският политик, журналист и ВМОРО деец от град Дойран Георги Кулишев за убийството на българския санитарен офицер и аптекар Милан Генов . Той е убит в Скопие от агенти на сръбската държава.

"По всички сведения на ония които са го познавали, Милан Генов е бил един съвършено тих и безобиден човек. Никога не се е занимавал с политика, още по-малко е участвувал в македонското революционно движение. Неговият непростим грех, които му отсъди трагичната кончина, е бил този, че той беше един добър и честен българин и виден гражданин на Скопие. Официалните убийци са избрали в негово лице една от многобройните свои жертви само защото са сметали, че така ще отслабят духа на упоритото и непреклонно македонско население, което остава еднакво неподатливо към сръбските изкушения. Некога, са пропъждането на почти целата интелигенция от Македония, сръбските власти си въобразиха, че са обезглавили народа, като са го лишили от неговите водачи и са го превърнали в една бездушна маса, готова да бъде погълната от асимилаторската система на потисниците. Днес тези власти с ужас виждат, че македонското българско население представлява, вместо очакваната апетитна ядка, един костелив орех, който ще счупи прогнилите зъби на шовинистичните вълци от Белград. И озлобени от тая действителност, обладани от истериката на безсилието, сръбските власти опитват днес и най-чудовищното за една държава средство – организират последователното избиване на голем брой македонски първенци, надевайки се, че може-би така ще пречупят съпротивата на населението."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 796 пъти.