Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Национален идеал", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. IX, книга VIII, София, октомври 1936 година
Борис Зографов от Битоля, Вардарска Македония - "Национален идеал", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. IX, книга VIII, София, октомври 1936 година


Увеличи
Описание

"Докато до Балканската война целият български народ, и стари и млади, и в казарми, и в училища, и по обществени места, и в домовете се възпитаваше и мислеше за часа, когато милионите българи, останали още под чужда власт, ще могат да се приберат в границите на майката отечество, от 1920 година насам, ето вече цели 16 години, над нашия народ е наложена политическа карантина над онова, което най-дълбоко нарани народната душа.
За да не се предизвикват държавите, които ни беха и ни са длъжници, що се отнася до частите от народа ни, останали под тяхна власт, ние требваше да млъкнем, да не изказваме болката и възмущението си, загдето почти една трета от българите беха оставени под чуждо владичество... "


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Битоля Борис Стефанов Зографов (1891 - 1957, София) е български общественик, деец на Македонската патриотична организация и първи редактор на вестник "Македонска трибуна", брат на Драган Зографов .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1253 пъти.