Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Братя Миладинови", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", година 4, книга 9 (39) и 10 (40), София, май-юни 1932 година
Петър Скопаков от Охрид, Вардарска Македония - "Братя Миладинови", публикувано в сп. "Илюстрация Илинден", година 4, книга 9 (39) и 10 (40), София, май-юни 1932 година


Увеличи
Описание

Петър Скопаков от град Охрид за живота и делото на братя Миладинови .

"А животът и дейността на братя Миладинови заслужава да се проучат по-добре, защото и животът и участта на тия две светли български звезди са тесно и неразривно свързани с пробуждането на българския народ и с неговото възраждане.
Всеки, който що-годе е запознат с историята на нашето възраждане, ще може да си припомни, какъв момент преживяваше нашето племе преди 70 години – момент на борби за национално събуждане. Тъкмо тогава изпълват Димитър и Константин Миладинови, именити събирачи на нашето народно творчество и горещи труженици по събуждането на българския дух в Македония."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: За Петър Скопаков не е налична много информация - знае се само, че е роден в Охрид, негов баща е Миле Г. Скопаков - български възрожденец и учител в Охрид (1855-1857) и Струга (1857-1859); че брат му Коста е имал механа и внасял редовно лептата си на революционите организации; другия му брат Климент Скопаков е бил писател и общественик и че самият Петър Скопаков е учредител на фонд 'Св.Климент Охридски".


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 533 пъти.