Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Навременна мерка", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 369, София, 2 януари 1928 година
Любомир Милетич от Щип, Вардарска Македония - "Навременна мерка", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 369, София, 2 януари 1928 година


Увеличи
Описание

Професор Любомир Милетич от град Щип за значението на старобългарския език , който се използва в църковните служби и който е на път да бъде изместен от новобългарския език.

"Старобългарският богослужебен език, нам завещан от св. Кирила и Методия проникнал по целия славянски мир и се наложил на православната славянска черква, представлява една от най-важните културни прояви на българския народен дух преди повече от хиляди години. Многовековното историческо минало на старобългарския език го е направило културна придобивка от голема стойност за нашия национален престиж в света, – културна емблема на един стар исторически народ какъвто са българите, чиято история се е прославила не само с юнашки, бойни подвизи, а и с културни дела дори от всемирно значение."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип акад. проф. д-р Любомир Георгиев Милетич (1863-1937, София) е един от най-видните български учени и интелектуалци от края на 19 век и първата половина на 20 век, работил в сферата на езикознанието (и особено диалектологията), етнографията и историята. Сред най-изявените деятели и учредител на създадения в София Македонския научен институт. В негова чест е кръстен нос Милетич в Антарктида.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1304 пъти.