Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Как посърбяват езика в Македония", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 26, бр. 1324, Индианаполис, САЩ, 17 юли 1952 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Как посърбяват езика в Македония", публикувано във в-к "Македонска трибуна", год. 26, бр. 1324, Индианаполис, САЩ, 17 юли 1952 година


Увеличи
Описание

Редакционна статия във органа на МПО – "Македонска трибуна", в която се говори за посърбяването и изопачаването на македонските народни говори на българския език.

"Тези които коват "македонския език" в Македония под югославска власт, знаят точно какво правят и защо го правят. Върховна цел на всичките им усилия е борба срещу българския книжовен език, създаден от сто години насам при творческо и дейно участие на стотици писатели, учени, публицисти, журналисти и книжовни труженици от Македония. Първа техна мерка е забрана на всекаква книга, печатана на общобългарски книжовен език. Втората им мерка е създаването на едно оръдие за изказ, което с всеки божи ден да се изостря срещу българския език и да се нагажда към сръбския език. Постигне ли се това, те се надеват, че са унищожили бългаската народност в Македония и са я напълно подготвили за неусетното й превеждане в лоното на сръбството."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1767 пъти.