Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Пред сръбски съд", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 528, София, 15 ноември 1927 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Пред сръбски съд", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 528, София, 15 ноември 1927 година


Увеличи
Описание

ВМОРО деецът Георги Кулишев от град Дойран със статията издадена в навечерието на Скопския съдебен студентски процес .

"В какво обвиняват последните (македонските студенти)? – Че се сдружавали да работят за пробуждане българската национална свест на своя народ и за извоюване свободата на своето отечество. Такава била целта на организацията, в която те участвували. А средствата и оръжията на тая борба – те са минавали, пак според сведенията на сръбските вестници, през най-великите граждански и лични добродетели. Но ако това би било верно, как е могло да се породи в Македония едно подобно движение, всред младежи, които никога не са излизали вън от пределите на сръбската държава и които са се учили в сръбски училища? Как да се обясни, че тези образовани хора, между които и стипендианти на сръбския крал, били носители на българския дух? Какво остава след всичко това, от сръбското твърдение, че македонските славяни били сърби или една неопределена маса и че македонският въпрос бил само плод на външни влияния и подстрекателства? Ще може ли да се поддържа и занапред нелепата сръбска басня, че за всички вълнения и революционни актове в Македония причините се криели в България, откъдето идвали комити да смущават сръбското владичество?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 990 пъти.