Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Изяснителен Преглед на Апостолските послания и Апокалипсиса", София, 1990 година
Христо Попов от с. Владово, Воденско, Егейска Македония - "Изяснителен Преглед на Апостолските послания и Апокалипсиса", София, 1990 година


Увеличи
Описание

Изследването на големия български богослов, духовен деец и член на Изпълнителния комитет на Съюза на македонските братства Христо Попов – "Изяснителен Преглед на Апостолските послания и Апокалипсиса" е публикувано за първи път през 1914 г.
Книгата ни е предоставена от д-р Николай Попов (правнук на Христо Попов).


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Христо Попов е български духовен деец. Завършва духовната академия в Москва, след което става учител в Цариградската българска духовна семинария, а по-късно - в Солунската българска мъжка гимназия и в Софийската духовна семинария. Дългогодишен секретар на Светия Синод на Българската екзархия.
"Както у нас, така и в чужбина, днес не сa съвсем същите фактори и ръководители на общественото мнение, които са били преди 20 години. Пък и да беха същите, те не могат да помнят всичко онова, що е говорено и писано преди толкова време. Ето защо, ние требва да повтаряме всека година, всеки месец, всеки ден - постоянно требва да знаем и пред всекиго да повтаряме, като 10-те заповеди, онова което доказва нашите права над Македония и оборва лъжливите сръбски претенции. За да биде един християнин силен во верата, не е достатъчно само твърдо да е убеден той в нейните догми, но требва още и да не се смущава при некакви възражения от противниците, да е в състояние да посрещне и противостои на най-силните удари от еретиците, да е способен да защити от враговете всички истини на своята вера. Така и за един българин, за да биде силен и несъкрушим, не е достатъчно да биде само убеден, че Македония е българска страна, а нуждно е още способност да наложи на всеки чужденец това свое убеждение, като го подкрепи и защити с най-силни и с нищо неопровержими доказателства."


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 297 пъти.