Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Царибродската годишнина", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 329, София, 9 ноември 1927 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Царибродската годишнина", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 329, София, 9 ноември 1927 година


Увеличи
Описание

Видният български политик и ВМРО деец от град Дойран Георги Кулишев за окупацията на Царибродско и Босилеградско от сърбите .

"Защо бше нуждно на Белград да отвори още една рана на българското национално тело? Нима неколкото десетки квадратни километра чужда и заграбена земя можеше да донесе сила и величие на сръбската държава?
Така могат да се питат, обаче само ония, които слушат гласа на логиката, но не познават нито сръбския манталитет, нито сръбската политика. Сърбите владееха голема част от Македония и се готвеха да стопят нейното българско население, след като беха успели по-рано да погълнат българите от Тимошко и Моравско. У тех жаждата за български земи беше станала една страст и целата сръбска политика носи от половин век насам печата на стремлението да се обсебват и поглъщат части от българската етническа маса."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 800 пъти.