Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "От трибуната на Народното събрание", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 312, София, 25 октомври 1927 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "От трибуната на Народното събрание", публикувано във в-к "Македония", год. II, бр. 312, София, 25 октомври 1927 година


Увеличи
Описание

Видният български политик и ВМРО деец от град Дойран Георги Кулишев за разисквания в българския парламент относно българо-сръбско сближение.

"... последните разисквания в българския парламент позволиха да се пръсне мъглата, която обкръжаваше досега, за повече или по-малко широки среди, идеята за едно сръбско-българско разбирателство и сближение. Става все по-ясно и за най-предубедените привърженици на тая идея, че докогато политиката на Белград спремо българския народ изобщо и в частност спремо македонските българи се вдъхновява от най-черни замисли, от българоненавистничество и българоубийство, напраздно ще е да се мисли и говори за сръбско-българско приятелство и братство. И не само напразно, но и нелепо, недостойно, пакостно. Ако дори приемем, че би се намерило, днес или утре, българско правителство, което да се сближава и споразумява с убийците на близо един милион българи, такова споразумение ще си остане, безсъмнено, само между две правителства. Народите могат да приемат само споразумения, които не са противни на техната съвест и на техното право на съществуване."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 471 пъти.