Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Една "република" сред пламъците на Илинденското възстание", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. X, книга 9, София, 1937 година
Кръстьо Велянов от Крушево, Вардарска Македония - "Една "република" сред пламъците на Илинденското възстание", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. X, книга 9, София, 1937 година


Увеличи
Описание

ВМРО деецът от град Крушево Кръстьо Велянов със статия за Илинденското възстание , по време на което в родния му град е обявена "република" – така наречената Крушевска република , просъществувала 10 дена и смятана за най-големият успех на въстанието.

"В редицата възстания за освобождението на българския народ, Илинденското възстание в Македония и Одринско безспорно заема първо место по проявена мощ на духа, по броя на възстаниците и по размера на дадените жертви.
Илинденското възстание има значение на общонародна революция. То не успе, но остана в историята на българския народ като велик символ на единната обща воля за свобода. И днес, 34 години след Илинденското възстание, светлият подвиг на неосвободената част от народа ни продължава да грее като звезда на българското небе и да сочи на поколенията по целата българска земя техния върховен дълг!..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Крушево Кръстьо Лиманов Велянов (1895-1954, София) е журналист, писател и ВМРО революционер, един от основавателите на Македонското студентско дружество "Вардар". След 9-ти септемрви 1944 г. е репресиран от комунистите.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2208 пъти.