Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Защо има атентати в Македония", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 294, София, 4 октомври 1927 година
Задгранично представителство на ВМОРО - "Защо има атентати в Македония", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 294, София, 4 октомври 1927 година


Увеличи
Описание

Съобщение на задграничното представителство на ВМРО обнародвано във в-к Македония на 4 октомври 1927 година. ВМРО съобщава за няколко случая на терор от страна на сръбските власти над македонските българи . Описани са убийства поръчани от сръбския жупан Добрица Маткович (отговорен за Гарванското клане ), мъченията на които са подложени македонските студенти в останалия в историята като "Скопски студентски процес" и др.

"На 29 май т. г. бе арестуван в Скопие Димитър Гюзелев, туко-що свършил по философия в тамошния историко-филологически факултет, защото намерили у него македоно-български вестник, задгранично издание, защото в Македония под сръбско владичество, гдето в турско време българите имаха свои описания, вестници и библиотеки, сега е запретена всяка българска книга. Гюзелев е бил подложен на страшни мъчения, за да каже по какъв начин се разпространяват в Македония македоно-български вестници и книги и кои му са съучастници."

"Сръбските шовинисти сметаха, че ако не могат да сърбизират възрастните македонски българи, ще успеят това да сторят поне с младежите, които минават през сръбски училища и университети. И когато виждат, че младежите са запазили своя национален дух, в изстъпление от ярост вършат жестокости, противни на съвременната правна съвест и на елементарна хуманост. "


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Задграничното представителство на ВМОРО е създадено на Солунския конгрес през 1896 г., като се установява в София и действа успоредно с ЦК на ВМОРО с цел да представя организацията пред българската общественост, българските власти и политически сили и дипломатическите представители на Великите сили. Изпълнява пропагандни, организационни и контролни функции, ръководи погранични пунктове, по които се прехвърлят оръжие, литература и чети. Пръв председател на Задграничното представителство на ВМОРО е Гоце Делчев.
За повече информация за Задграничното представителство на ВМОРО тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1728 пъти.