Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Позив (към) българските граждани", публикувано във в-к "Дебърски глас", год. II, бр.19, София, 27 август 1910 година
Съюз на македонските емигрантски организации в България - "Позив (към) българските граждани", публикувано във в-к "Дебърски глас", год. II, бр.19, София, 27 август 1910 година


Увеличи
Описание

Македоно-Одринските братства (организация предшественик на СМЕО) заедно с Македоно-Одринското културно просветително дружество излизат с призив да се помогне на българите в Македония , страдащи от турската власт.

"Видимото основание на турската власт да изтезава най-зверски мирното българско население в Македония, да коли, бие и безчести, да постави живота, честта и имота на българина извън всякакви закони, е прословутото обезоръжаване. Телесните и душевни мъки, които изпитват нашите братя оттатък Рила, не може да се опишат и предадат от нас с оная релефност, която е необходима, за да изпита човек всичкия ужас и цялата грозота на днешното положение на нещастния македонец, защото не сме ги преживели и изпитали сами."

"Нас ни е трогвала и ни трогва участта на робите от всички времена, ние съчувствахме на бурите в техната непосилна борба, ние се притекохме на помощ на пострадалите италианци в Калабрия и после в Месина и на французите в Париж. В такъв случай ние сме действували и действуваме като човеци, като част от общо-човешкия род. Но ние сме българи; нам требда да стои най-близко участта на българина, от където и да е той."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Съюзът на македонските емигрантски организации е най-многочислената и ръководна организация на македонската емиграция в България. Дружествата и са известни като македонски културно-просветни и благотворителни братства. Основната дейност на организацията в България е културна, просветна и благотворителна, а пред международната общност и Обществото на народите пропагандирането на Македонския въпрос и незачитането на човешките права на македонските българи в Югославия и Гърция. Финансова подкрепа получава от ВМРО и от членски внос, политическа - от Македонската парламентарна група в българския парламент, а на международно ниво е подкрепена от чужди политици, общественици, публицисти и учени. В един момент броят на Македонските братства в Царство България достига 210.
За повече информация за организацията тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2117 пъти.