Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Господин Гр. Начевич", публикувано във в-к "Дебър", год. II, бр. 17, София, 21 октомври 1906 година
Иван Кузманов Божинов от Дебър, Вардарска Македония - "Господин Гр. Начевич", публикувано във в-к "Дебър", год. II, бр. 17, София, 21 октомври 1906 година


Увеличи
Описание

Иван Кузманов Божинов от Дебър коментира оттеглянето на българския политик и дипломат Григор Начович като дипломатически представител на България в Цариград.

"Но защо напуска Начевич своя си висок пост, мимо волята на своя си началник?
Дали затова, че турците продължават с преоблечени низами да горят Македония и истребяват българите?
Дали се е възмутил от лошото му третиране при двора на Султан Хамида? Не, нито едното, нито другото. Него го не смучащават кланетата на българите, горението на македонските български села.
Възмутил се човека, че в Анхиало станало пожар и че България се е готвила за война, вследствие на което неговия проект за турско-българско споразумение е пропаднал. Не гледаше ли тоя политически палячо, че със систематическото истребление на българите от страна на Хилми Паша се провалява неговия банален проект за споразумение с кървавия Султан?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Иван Кузманов Божинов (1867-1927; София) е български просветен деец, книжар, печатар, публицист и издател. В печатницата му се печатат вестниците "Глас Македонски", "Вардар", "Автономия", "Борба за свобода за Македония и Одринско" и др.; отговорен редактор е на списание "Лоза", списание "Свят", редактор и издател на в. "Дебър" и др. Съставител е на „Българско календарче“, „Календарче България", „Календарче Вардар“ и т.н. Кмет е на Дебър по време на българското управление на града през Първата световна война. За повече информация за Иван Божинов тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 389 пъти.