Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "До раководителот на округот до околиските воjводи и до нелегалните групи на Помошната група на ВМРО во Македониjа под бугарска власт (05.IV.1923 г.)", публикувано в "Се за Македонија : Документи : 1919-1924", Скопие, 2005 година
Тодор Александров от Ново село, Щип, Вардарска Македония - "До раководителот на округот до околиските воjводи и до нелегалните групи на Помошната група на ВМРО во Македониjа под бугарска власт (05.IV.1923 г.)", публикувано в "Се за Македонија : Документи : 1919-1924", Скопие, 2005 година


Увеличи
Описание

"По повод појавената огорченост меѓу тамошното население по нишките српско-бугарски преговори поради заканите: српски воени единици да влегуваат на бугарска територија со цел да прогонуваат чети или разбојници, "федералисти", заедно со "оранжевогвардејците", предводени од изроди како што се Паница, П. Ангелов и др...се повикувате да ги преземете веднаш следниве најсериозни мерки:
1. Ако се јават во Македонија под бугарска власт омразените српски капи - синоним на ропство и на крџалиски зулуми - да се убиваат од илегалните групи на Организацијата штом ќе навлезат понаватре од бугарската граница.
2. Ако се упатат таму познатите разбојници - "федералисти", да се убиваат безмилосно, без да им се дозволи, со своето присуство, да ја сквернават борбена Македонија.
3. Ако од безумната бугарска влада бидат испратени "оранжевогвардејците, кои се "истакнаа" досега со своите грабежи, убиства и со својата "храброст" кон незаштитеното население, првиот пат да се предупредат да се вратат назад или да се разоружат и да се вратат во нивните родни места, а по првото - исто за сите - предупредување, да се нападнат и да се убиваат до последен од илегалните групи, потпомогнати од четници коишто се наоѓаат на одмор и од други тамошни илегалци, внимавајќи да не се спасат на никој начин ниту еден од изродите - водачи..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тодор Александров (1881-1924) е легендарен български революционер, дългогодишен лидер и една от иконите на македонското революционно движение.
За повече информация за Тодор Александров тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2158 пъти.