Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Спомени на Милан Антонов, племенник на Гоце Делчев - за неговото семейство - 1977 г.", публикувано в "Гоце Делчев, Спомени, Документи, Материали", София, 1978 година
Милан Гоцев Антонов от Кукуш, Егейска Македония - "Спомени на Милан Антонов, племенник на Гоце Делчев - за неговото семейство - 1977 г.", публикувано в "Гоце Делчев, Спомени, Документи, Материали", София, 1978 година


Увеличи
Описание

"Роден съм в Кукуш октомври 1906 година. През 1913 година, по време на Междусъюзническата война, бяхме прогонени от родния си град и дойдохме тук, в София. Целият Кукуш се изсели в България, а не само нашето семейство. Всички българи от Кукушкия край бяха принудени да се изселят. Аз съм бил на около 7 години и имам впечатления от тези печални, нещастни бежански картини по дефилето на Струма... Така стигнахме до София. Настаниха ни в едно еврейско училище. Сега там е кино "Димитър Благоев". Спомням си, че първите дни нощно време се вмъквахме в чували, за да спим. Това продължи около 10 дни, след това обществеността в София ни се притече на помощ, донесоха дрехи, някои завивки. В Кукуш не съм учил въобще. Тук започнах училище. Баща ми, също кукушанин, беше обущарски работник и скоро си намери работа. Преносохме се на бул. "Сливница" и "Позитано" в една изоставена къщичка с една стая."
"Всички внуци на Гоце Делчев са скромни, честни хора, които никога не са се самоизтъквали...Когато говорим за всички тези неща, понякога ми става много мъчно. Не можеше ли ние да имаме една по-принципна, по-последователна политика по македонския въпрос. През 1946 година аз бях в Благоевград. Тогава насила карахме хората да се пишат македонци. Не ни прилягаше много да правим това, но го направихме. През 1973 година се чествуваха 70 години от убийството на Гоце Делчев. Писа се по вестниците, говори се по радиото, раздадоха се покани. Тръгнахме за зала "България", а тя беше затворена. А на Гоцевите тържества винаги са идвали много хора. Недоумявахме защо стана това. Същевременно в Скопие паметта на Гоце бе чествувана 20 дена. Излезе биографията на Гоце Делчев от Яворов. Отидох и си я купих. Тогава казах на един приятел да си я купи. Той ми каза, че вече я иззели... Мисля, че много се избърза и с пренасянето на костите на Гоце Делчев от София в Скопие. Трябва малко да се посърдим на себе си. Да видим дали не правим грешки. Затова мисля, че по националните проблеми трябва да има принципност, последователност, а не да се постъпва конюнктурно. Защото по такъв начин се услужват фалшификациите на българската история.
Мисля, че ние трябва да чествуваме годишнините на Гоце Делчев така, както чествуваме годишнините на Раковски, Каравелов, Ботев, Левски. Трябва да се тачат, да се уважават дейците на революционното движение в Македония и Одринско така, както тачим и другите български революционни дейци."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Милан Гоцев Антонов или Андонов (1906-?) е син на Тина Делчева - Андонова, сестра на Гоце Делчев. Завършва Трета мъжка гимназия в София, а след това Юридическия факултет на СУ "Климент Охридски". Работил е като съдебен кандидат и чиновник в различни министерства и ведомства.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2286 пъти.