Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Дамян Груев и Гоце Делчев", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. XI, книга 6, София, 1938 година
Кръстьо Велянов от Крушево, Вардарска Македония - "Дамян Груев и Гоце Делчев", публикувано в сп. "Отец Паисий", год. XI, книга 6, София, 1938 година


Увеличи
Описание

Кръстьо Велянов за Гоце Делчев , Даме Груев и ВМОРО .

"Международното положение по онова време, съперничествата на балканските държави, които се надпреварвали да изтъкват съществуващи и не съществуващи свои интереси в Македония, както и положението в самата страна, дето освен мнозинството на българите, е имало и други народности, са принудили прозорливите водители на Революционната организация да й поставят цел, която е могла да бъде приемлива и възможна за осъществяване при тогавашните политически и вътрешни международни условия – самоуправление на Македония."

"Сред освободителните борби на българския народ съответно место ще заемат и усилията и жертвите на българите в Македония и Одринско. Вътрешната македоно-одринска революционна организация е израз на неотразимия стремеж на тези българи да извоюват свободата си. Техната организация е продължение от делото на Левски, Ботйова и другите български апостоли, които поставиха начало на революционната борба за освобождението на българския народ."

"Груев и Делчев са действували при много по-благоприятни условия, отколкото Левски и Ботйов, които е требвало да събуждат от робска дремка цел народ, които е трябвало да разорават целина и да посеват бавно, сред непреодолими пречки, семето на бунта. Техното дело е дело на първоучители.
Груев и Делчев са техни ученици. Те тръгват от там, до дето са стигнали Левски и Ботйов, и продължават по-нататък. Затова революционната борба в Македония и Одринско е продължение от борбата за освобождение на всички кътове от българското отечество."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Крушево Кръстьо Лиманов Велянов (1895-1954, София) е журналист, писател и ВМРО революционер, един от основавателите на Македонското студентско дружество "Вардар". След 9-ти септемрви 1944 г. е репресиран от комунистите.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 4570 пъти.