Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Хаджи Михаил Костенцев", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 224, София, 13 юли 1927 година
Петър Завоев от Щип, Вардарска Македония - "Хаджи Михаил Костенцев", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 224, София, 13 юли 1927 година


Увеличи
Описание

Петър Завоев за своя съгражданин от град Щип – братът на Арсени Костенцев , видния български просветител и общественик Михаил Костенцев .

"Заслугите на х. Михаил Костенцев към Македония и родния му гр. Щип са колосални. Фактът, че по едно време, когато българската реч се преследваше упорито, когато на българина гледаха като на царски душманин, той взима неблагодарния и подозрителен занаят да разпространява по поробеното отечество българската книга, говори много нещо. От Антиохия до Филибе цели 60 години неспирно броди х. М. Костенцев и винаги гордо манифестира своята народност. На младини бил прислужник на антиохийския патриарх Йеротея. Когато патриарха имал гости, много обичал да закача и да се шегува с прислужника си.
– Какъв си ти бре, паликаря? – запитвал го патриархът пред гостите си.
– Българин от Щип! – отвръщал гордо Михаил.
– Вай, керата! – хващал се ядосано за брадата той. – Яде хлеба на антиохийския патриарх и българин се казва..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Щип Петър поп Иванов Ковачев (известен като Петър Завоев, 1880-1969, София) е български журналист, писател и изследовател. Завършва Солунската българска мъжка гимназия "Св. св. Кирил и Методий" и след това работи като журналист в София и Пловдив. През 1905 г. става един от инициаторите за образуването на Съюзът на българските журналисти в София. По време на Балканските войни е част от 12 лозенградска дружина на Македоно-одринското опълчение на Българската армия. През 1923 г. е един от основателите на Македонския научен институт в София и става председател на Щипското благотворително братство. След преврата от 09.IX.1944 г. комунистите преследват П. Завоев като изземват негови книги и го изселват в Ловеч.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2306 пъти.