Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Препоръките на г. Едуард Бойл", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 193, София, 6 юни 1927 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Препоръките на г. Едуард Бойл", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 193, София, 6 юни 1927 година


Увеличи
Описание

Георги Кулишев коментира статия на британския политик Едуард Бойл относно неразрешения Македонски въпрос .

"... г. Бойл туря в основата на македонската борба искането за свободна проява на българската народност в Македония. Тука е възела за правилното разбиране на македонския въпрос. Свобода за българската народност, свобода за българския език и култура, свобода за всички народности в Македония за да развиват безпрепятствено своята културна самобитност – ето кое е най-нужно, ето кое е по-съществено дори и от политическите форми и формули, защото то е предусловието на всяка политическа свобода за един народ."

"Г-н Бойл казва, че македонските българи "винаги са били по българи от българите от царството". Тези негови думи ние ги разбираме в смисъл, че македонските българи повече от всичко се стараят да запазят своята народност, да останат привързани към своя род и култура, да бъдат в племенно отношение това, което са от векове. Същото ние искаме за всички народности в Македония. И тази свобода за народностите е основния мотив на македонското освободително движение."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1217 пъти.