Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Как празнувахме деня на Кирил и Методи в Солун (Спомени от ученическо време)", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 90 и 91, София, 24 май 1937 година
Кръстьо Велянов от Крушево, Вардарска Македония - "Как празнувахме деня на Кирил и Методи в Солун (Спомени от ученическо време)", публикувано във в-к "Вестник на вестниците", бр. 90 и 91, София, 24 май 1937 година


Увеличи
Описание

Спомените на ВМРО революционера Кръстьо Велянов от Крушево за Солунските атентати и празнуването деня на Св. Св. Кирил и Методий в град Солун .

"За македонските българи настъпиха години на упорити борби, но едновременно и на неуморен градеж и на културни и економически успехи.
Солун видимо се превръщаше в крепост на българския дух. И мерило за непрекъснатия успех в това отношение можеше да служи най-добре празднуването на деня на Св. св. Кирил и Методия."

"Тези тържества, в които най-силно се проявяваше родолюбието и здравото единство на солунските българи, имаха значение преди всичко за другите народности и за чужденците в Солун.
На този ден те биваха зрители на много блескави прояви, по които съдеха не само за българите в Македония, но за всички българи. И чужденците най-вече си правеха полезни заключения за българските права и въжделения..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в град Крушево Кръстьо Лиманов Велянов (1895-1954, София) е журналист, писател и ВМРО революционер, един от основавателите на Македонското студентско дружество "Вардар". След 9-ти септемрви 1944 г. е репресиран от комунистите.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2835 пъти.