Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Гоцевъ Листъ", брой 1, София, 1933 година
Кукушко Благотворително Братство "Гоце Делчев" - "Гоцевъ Листъ", брой 1, София, 1933 година


Увеличи
Описание

През 1933 г. Кукушкото благотворително братство издава "Гоцев Лист" в памет на тридесетгодишнината от геройската смърт на сърдцето на ВМОРО - Гоце Делчев.
Изданието съдържа статии от кукушаните и съратници на Гоце - Димитър Шопов, Гоце Имов, Туше Делииванов , Иван Хаджиниколов и спомени на легендарния велешанец Андон Кьосето, Илия Иванов от Прилеп, Боян Мирчев от Битоля, писателите Антон Страшимиров, Пейо Яворов и Любомир Бобевски.
"Още въ тъмната епоха на българското двойно робство, безпорно Кукушъ е свѣтѣлъ най-ярко на Македонския хоризонтъ и събралъ около себе си едно съзвездие. - Много видни дейци сѫ записали своитѣ имена въ историята на македонската борба за права и свобода; дейци почернели, окървавени, изнемощели, съ пламтящи очи, горди и доволни отъ пренесената саможертва. Зареждатъ се като безкрайна верига имената на герои - светци, малки и голѣми, знайни и незнайни и като колосъ между тѣхъ скромната и буйна фигура на Гоце, великия синъ на Кукушъ, първия между първитѣ македонски апостолъ, великия българинъ и великото човѣшко сърдце, Гоце - въплощението на вѣчно будния духъ на Кукушъ, олицетворението на македонската борба за правда и свобода."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Кукушкото благотворително братство е създадено от емигранти и бежанци от района на Кукуш в София в началото на XX век.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3457 пъти.