Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Кое той не е видел...", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 28, София, 13 ноември 1926 година
Георги Кулишев от Дойран, Вардарска Македония - "Кое той не е видел...", публикувано във в-к "Македония", год. I, бр. 28, София, 13 ноември 1926 година


Увеличи
Описание

Георги Кулишев за швейцарският публицист и приятел на сърбите Морис Мюре, който посетил Македония и видял "югославянския лоялизъм на македонците."
Г. Кулишев: "Вие заявявате още, г. Морис Мюре, че сръбските власти се грижели за здравето и благосъстоянието на македонското население. Добавяте също, че сигурност владеела по македонските пътища и спокойствие в страната. Ние верваме, че и това са ви казали услужливите сръбски жупани и полицаи. Но не помислихте ли за миг върху това, което те не ви казваха и което на всека цена скриват от вас и от всеко нескромно око? Не помислихте ли например, защо не ви казват, че в страната нема нито едно българско училище, нито една българска черква – в същата страна, гдето грамадното мнозинство от населението е българско и гдето същото това население бе изградило една цъфтяща самородна култура?"


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Георги Кулишев Гугов (1885 - 1974, София) е виден български общественик, революционер, журналист, политик и юрист от град Дойран. Редактор e на вестник "Слово" (1925-1926), "Македония" (1926-1928 ) и "Вардар" (1929-1930). Член e на Македонската парламентарна група в XXII ОНС, член-учредител на Македонския научен институт. По-късно става близък до кръга "Звено" и след Деветосептемврийския преврат е главен секретар на Министерския съвет (1945-1946), министър на външните работи (1946 г.) и член на НС на ОФ. Многократно е народен представител, подпредседател на президиума на Народното Събрание (1954-1971).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 689 пъти.