Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Димитър Талев в моите спомени", София, 1992 година
Коста Църнушанов от Прилеп, Вардарска Македония - "Димитър Талев в моите спомени", София, 1992 година


Увеличи
Описание

Спомените на големия прилепски общественик, фолклорист и основател на ММТРО Коста Църнушанов за великия български писател от Прилеп - Димитър Талев.
"Докато не узнах фаталната вест за неизлечимото заболяване на Димитър Талев, не подозирах, че много скоро той ще бъде само спомен. Също не допусках, че ще трябва с малката мощ на паметта си да възпроизвеждам - за жалост - само откъси от ония преживявания, които ме свързваха с живия Талев. Едва когато разбрах, че е близък неизбежният му край, реших да отделя страници от дневника си поне за последните моменти от неговия живот, доколкото можах да бъда техен тъжен свидетел при ужасното очакване на кончината му.
Защо не сядах да записвам всички ония живи моменти, които прекарвахме заедно, всички ония разговори, които водихме върху най-вълнуващите въпроси? Тогава Талев изказваше толкова ценни мисли, които не само го характеризираха като човек, но издаваха и здравия му усет за нещата и неговите прозрения в бъдещето... Но сърцето ми не даваше да правя това, понеже всичко щеше да насочва мислите и чувствата ми към неговия жизнен край. А той не внушаваше такова нещо, за да бързам. Дори обичаше да говори за дълголетието си, като по прилепски се шегуваше по следния начин: "Ме прашаш на колку години сум? На 58 во 57", т.е. навършил 58 и навлиза в 57-та - младее, не признава зъба на времето! И завършваше: "Ке истерам уще триесет години, па после ке му мислам уще колку."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Прилеп Коста Георгиев Църнушанов (1903-1996, София) е общественик, деец на ВМРО, историк, публицист, фолклорист и един от основателите на ММТРО, младежката организация на ВМРО.
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 5082 пъти.