Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Реч, произнесена в Отоманския парламент на 19 януарий 1909 год", публикувано във в. "Вести", Цариград, 26 януари 1909 година
Тодор Павлов от Скопие, Вардарска Македония - "Реч, произнесена в Отоманския парламент на 19 януарий 1909 год", публикувано във в. "Вести", Цариград, 26 януари 1909 година


Увеличи
Описание

На 19 януари 1909 г. българският депутат от Скопйе Тодор К. Павлов държи реч в Османския парламент, посветена на беззаконията, които търпи българското население след Младотурската революция. Речта е посрещната с аплодисменти от депутатите в Цариград и е публикувана във вестника на Българската екзархия - "Вести".
"Българското население от Македония и Одриснко е в по-големата си част земледелческо, селско. Селянинът съди за благата и преимуществата от един нов ред на нещата по вънкашните прояви на тоя ред. Казваш му , че има конституция, но той осезателно не я вижда. Повтарят му на разни напеви, че има свобода, а той вижда само, как затварят черквите и училищата му. Това население със своя труд осигурява благосъстоянието на страната. То понася всички тегоби, които държавата изисква от него. То е по натура трудолюбиво и мирно. Мислите ли вие, че ако един селянин, глава на семейство, напуска жена и деца, имот, грабва пушката и бега в планината, за да бъде гонен, като див звер и да излага всека минута живота си на опасност, - мислите ли вие, казвам, че това прави от некакъв кеф? Ако прави той това, то е защото има дълбоки причини, които се крият в условията на неговия живот. Отоманските българи от 11 юли насам дадоха най-осезателни доказателства за своята лоялност. Те дори не изразиха с шумни протести и бурни манифестации справедливото си недоволство, че 1,200,000 българи се представят в Парламента само от 4 души. Сега вам предлежи да докажете, че желаете всички народности да бъдат третирани справедливо и на еднаква нога.
Дайте, май по-добре, оставете населението свободно да се ползува с ония права, които конституцията му гарантира, и вие ще видите, че тоя народ ще е най-будният страж на тая конституция и най-верният пазител на своето отечество."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият през 1878 г. в Скопие (починал през 1948 г. в София) Тодор Павлов е български политик и дипломат, съветник на Българската екзархия, учител, ВМОРО деец и участник в Илинденско-Преображенското въстание .


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 1749 пъти.