Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "За некои собствени имена в Българския език", публикувано във в. "Новини", год. IV, брой 1-7, Цариград, 1893 година
Трайко Китанчев от с. Подмочани, Ресенско, Вардарска Македония - "За некои собствени имена в Българския език", публикувано във в. "Новини", год. IV, брой 1-7, Цариград, 1893 година


Увеличи
Описание

През 1893 г. българският просветен деец, политик и пръв председател на Македонския комитет Трайко Китанчев публикува студия за българските лични имена в Екзархийския орган "Новини", подбуден от сръбската пропаганда в Македония.
"И ако аз се завземам тука да напиша неколко реда... то не правя това за да убеждавам всекакви "сърбисти", а просто - за да обърна вниманието на нашите млади филолози върху един род думи в наший език, от изучаванието на които може с време да се остветлят много тъмни за сега исторически названия и факти, а също и да се обяснят по-удовлетворително некои тъмни точки в фонетиката на Българский език. Да се препира человек с сърбистите по ония места и да опровергава техните смешни теории и утвърждения, значи - да стане смешен и той, както са станали те на всекъде с своите прекаленности и с своя "шовинизм".
"...аз се връщам върху предмета си: да кажа неколко думи изобщо за некои по-любопитни собствени имена на лицата от мъжский и женский пол, които се срещат между българите. Кърстните собствени имена от мъжский и женский пол в Българския език се делат на два големи дела. В първий дел влазят имената, заети от христианский календар, които, поради тая причина в повечето случаи са: латински, еврейски и гърцки. В вторий дел влазят такива имена, които не се намират в християнский календар, а са заети от българский език и са останали от старо време, като чисто-български национални имена.
"...Особенно от като се распространи обичая да се празднува именний ден, на повечето места правят много несъобразни и пресилени тълкования на народните имена, само и само да ги подведат под името на некой христиански светец, та по такъв начин да намерят случай да ходат по визити."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Ресенско Трайко Цветков Китанчев (1858-1895, София) е български учител, обществен деец, поет, публицист, политик, деец на Демократическата партия, редовен член на Българското книжовно дружество, революционер, пръв председател на Македонския комитет и организатор на Четническата акция в 1895 година.
За повече информация за автора тук
И тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 2012 пъти.