Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Български народни песни", публикувано в сп. "Листопад", год. V, книга 5, София, 1924 година
Арсени Йовков от с. Селци, Стружко, Вардарска Македония - "Български народни песни", публикувано в сп. "Листопад", год. V, книга 5, София, 1924 година


Увеличи
Описание

Арсени Йовков пише за характера и развитието на българската народна песен и прави ревю на сборника "Български народни песни от Македония" на ВМОРО революционера от Щип Панчо Михайлов.

"Нема край в Македония, който да не възпева свой един юнак, нема планина, чийто комитски подслони не са възпевани; затова ония 67 песни, които ни поднася П. Михайлов са една малка само част от новия, от революционния епос в Македония. Все пак в тая част виждаме, как българския народ в Македония възпева на български своите революционери. Пее той и за Битолската бесилка на Алексо Турунджов, и за Мише Развигоров, и за Делчев, и за Иван Алабака и за Йордан Пиперка."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Роденият в Стружкото село Селци Арсени Танасков Йовков (1882-1924) е ВМОРО революционер, публицист и поет. Участва в Илинденско-Пребраженското въстание като след въстанието емигрира в България. Основава Дебърското македонско братство в София. Участва във войните за национално обединение. По време на Първата световна война е кмет на окупираната от българската армия Прищина (1917-1918). След 1921 година Арсени Йовков е един от ръководителите на Илинденската организация и е главен редактор (1921-1924) на вестник "Илинден". Убит е по време на Горноджумайските събития. Автор е на поемите "Проклетина" (1905) "Люлебургаз" (1912), както и на "Ода за 1000 годишнината на Цар Борис" (1907).
За повече информация за автора тук


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 3285 пъти.