Библиотека Струмски
Издателска дейност

Подкрепете ниVMRO Lion
Македония >> "Golden Book 1922-1972", Indianapolis, Indiana, USA, 1972 година
Македонска патриотична организация в САЩ, Канада, Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка - "Golden Book 1922-1972", Indianapolis, Indiana, USA, 1972 година


Увеличи
Описание

Златна книга на МПО по случай 50 годишнината на организацията. Съдържа поздравителен текст от последния лидер на ВМРО Иван Михайлов , статията "Македонското освободително движение" от Дита Ацев – съпруга на шестият по ред председател на МПО Петър Ацев от Скопие, статията "Дейноста и целите на МПО" от члена на централния комитет на организацията Христо Анастасов от с. Турие, Костурско, Егейска Македония, както и множество поздравления от македонски емигранти. Поздравленията са съпътствани с лозунги и призиви свързани с борбата на МПО за автономна и независима Македония и правото на свободно използване на роден език, църква и училища от поробеното българско население в областта; права които по това време са забранени в Егейска Македония (част от Гърция) и Вардарска Македония (част от Югославия) .

Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Македонската патриотична организация (МПО) е политическа организация, основана в САЩ през 1922 г. от емигранти от Егейска Македония. МПО е най-старата, съществуваща до днес, организация в Северна Америка, обединяваща американци и канадци с корени от Македония. Секции на МПО съществуват в различно време в Австралия, Нова Зеландия и Южна Америка.
За повече информация за МПО тук


Видяна 3097 пъти.


MPO Golden Book by Strumski