Библиотека Струмски
Издателска дейност:
Подкрепете ни:

VMRO Lion
Македония >> "Спомени на Тръпко Василев Наков, записал Боян Мирчев (23 юни 1954 год.; машинопис)", София, 1954 година
Тръпко Василев от с. Личища, Костурско, Егейска Македония - "Спомени на Тръпко Василев Наков, записал Боян Мирчев (23 юни 1954 год.; машинопис)", София, 1954 година


Увеличи
Описание

Спомени на Тръпко Василев Наков, записани от Боян Мирчев, за основаването на "Тръпковата" художествена галерия (първата художествена галерия в София и България). Машинопис. 1954 г. (съдържа и спомени за Тръпко Василев от Васил Кюркчиев и Серафим Северняк);

"Роден съм на 12 февруари 1876 година в с. Личище, Костурско. Сега гърците го наричат Поликаро. Баща ми се казваше Васил и се занимаваше със земеделие. Майка ми се казва Неделя. Учил в село до четвърт отделение в гръцко училище. След като се помина баща ми заминах за Цариград. Тогава имаше кираджии, които събираха хора, които искаха да заминат в чужбина. Беше 1886-1887 година. Минахме през Солун и с параход стигнахме в Цариград...По това време имаше в Цариград мнозина млекари от Костурско и Леринско. По това време се построи и българската църква "Свети Стефан" в Цариград. На Великден църквата се пълнеше с българи. Тогава там имаше много българи. Имаше училище. Научих се да чета, интересувах се. Майсторът се отнасяше много зле с мен. . . За нищо ме биеше, въобще малтретираше ме зле. Имаше едно момче от с. Загоричене. С него все рисувах, в училището . . ."
"Закъсняла признателност
И сега хората от по-старото поколение, когато минат по ул. "Аксаков" 16, неволно се спират до входната врата, пооглеждат закритите с хартия прозорци в очакване да зърнат плакат известяващ за откриването на художествена изложба, както бе некога. Напразно те отправят поглед, за да открият поставена паметна плоча, която да напомня, че в тази сграда от 1910 до 1928 г. се намираше първата в София и страната Тръпкова галерия. Сигурно има и такива, които търсят родния трибагреник, който лично бай Тръпко издигаше винаги когато в залата имаше изложба. В тази галерия, подпомагана от грижите и големото човешко сърце на бай Тръпко - директор, организатор и стопанин на галерията - са показвали своите първи творби, художници като Никола Танев (1911, 1912, 1915), Иван Милев (1924), Никола Петров, Жорж Папазов (1919), Костантин Щърлеков, карикатуриста Александър Божинов и др..."
"Защото Тръпковата галерия не беше само стреха за таблата на нашите художници. Там е срещан Рабиндранат Тагоре. Там Гео Милев води своя диспут с Оскар Кокошка..."


Източник: Сканирана от оригинален екземпляр

Автор: Тръпко Василев Наков (1876-1970) е български художник, декоратор, галерист и меценат. През 1910 г. той открива Първата художествена галерия в София ("Тръпковата галерия"). През Първата световна война служи в Македоно-одринското опълчение, а през 1957 г. е удостоен с орден "Кирил и Методий" I степен за неговите заслуги към българското изкуство. Автор на четири самостоятелни изложби.


За да прочетете книгата натиснете тукВидяна 466 пъти.